Keskustelukulttuuri on muuttunut Suomessa huonompaan suuntaan

Keskustelukulttuuri on muuttunut Suomessa, eikä se ole muuttunut parempaan suuntaan. Yleisradion teettämän tutkimuksen mukaan neljännes suomalaisista kokee, ettei uskalla kertoa ajatuksiaan yhteiskunnallisista asioista muiden reaktioiden pelossa. Pidän tätä erittäin huolestuttavana. Tämä on huolestuttavaa myös tulevia kuntavaaleja ajatellen.

Käsitykseni mukaan ehdokkaiden saaminen puolueiden listoille on ollut aiempaa haasteellisempaa. Väitän, että yksi keskeinen syy on keskustelukulttuuri ja se, millaisena politiikka kuntalaisille näyttäytyy.

Uskon, että meitä kaikkia kouvolalaisia kiinnostaa, miten meidän sosiaali- ja terveyspalvelumme toimivat, paljonko maksamme kunnallisveroa, millaiset harrastusmahdollisuudet meillä on, ja niin edelleen.Uskon myös, että Kouvolassa on paljon fiksuja, aktiivisia ihmisiä, jotka tulisivat mukaan päätöksentekoon, jos keskustelukulttuuri olisi toisenlainen. Nyt se on ainakin somessa ja lehtien palstoilla lähinnä riitelyä, vastakkainasettelua, marttyyrin viitan kantamista, tahallista väärinymmärtämistä ja huutamista mahdollisimman kovaan ääneen. Missä on toisen kunnioittaminen, kuunteleminen ja erilaisten mielipiteiden arvostus?

Kyse on siitä, miten kohtelemme toisiamme. Asioita saa ja pitääkin kyseenalaistaa. Omia mahdollisia saavutuksia ja mielipiteitä saa ja pitääkin tuoda julki. Kritiikkiä saa ja pitääkin esittää. Mutta se pitää mielestäni tehdä muita lyttäämäättä, henkilökohtaisuuksiin menemättä. Toisia kunnioittaen.

Sanotaan, että maltti on valttia. Niin sen pitäisi olla myös poliittisessa keskustelussa. Toivon, että me kouvolalaiset päättäjät näytämme mallia, vaikka tunnelma väistämättä kuntavaalien lähestyessä sähköistyykin. Näytetään, että paremmalla keskustelukulttuurilla saadaan parempia tuloksia aikaan.

(Julkaistu: Kouvolan Sanomat 8.3.2021)

Kommentit

Jätä kommentti