Väestöseminaari Kymenlaaksoon

”Kymijoki virtaa, tehtaan piiput savuaa, voisin kuulua tänne” Tuure Kilpeläinen tunnelmoi Kouvolasta Vain Elämää -ohjelmassa. Valitettavasti yhä harvempi jakaa Tuuren tunnelmat ja koti ei Kouvolasta löydy. Kymenlaaksossa on peräti 1 304 ihmistä vähemmän kuin vuosi sitten. Väestökato ei ole pelkästään Kouvolan ongelma, vaan koskettaa koko maakuntaa. Nyt on korkea aika nostaa asia keskusteluun ja pitää Kotkan ja Kouvolan valtuustojen yhteinen ”Kymijoki-kotijoki -seminaari”.

Kymenlaakson alueelliset kehitysnäkymät kertovat karua kieltä. Haasteet väestörakenteessa, osaamisen varmistamisessa ja koulutuksen saralla on tunnistettu. Sijainti, saavutettavuus ja logistiikan kehittäminen ovat Kymenlaakson vahvuuksia. Kouvolan, Kotkan ja Haminan välisten rataosuuksien perusparannus on käynnissä. Uusimman Pk-yritysbarometrin mukaan Kymenlaakson suhdannenäkymät ovat viimevuotisia paremmat, joskin koko maan keskiarvoa hieman heikompia. Erittäin huolestuttava uutinen on se, että Kymenlaakson kauppakamarin toukokuussa tekemän kyselyn mukaan jopa 40 prosentilla yrityksistä on ollut rekrytointivaikeuksia.

Väestökato on maakunnan suurin haaste. Se heijastelee aivan joka puolelle: palveluihin, rakenteisiin, työvoimaan ja yrityskantaan. Ongelma on yhteinen, ratkaisun pitää löytyä yhdessä.

Kotkan ja Kouvolan kaupunginvaltuustojen yhteinen seminaari, jossa käydään rehellisesti läpi väestönkehityksen tilanne, kuullaan koulutustarjoajia, yrittäjiä ja valtion edustajia. Meidän pitää yhdessä löytää ratkaisuja avoinna oleviin kysymyksiin. Mihin koulutetut osaajat muuttavat ja miksi? Mikä on Kymenlaakson pitovoima? Mitä investointisuunnitelmia Kymenlaaksoon on? Onko niiden esteenä luvitus käytäntöjä, jota voisimme yhdenmukaistaa koko maakunnassa? Miksi Kymenlaaksossa ei ole yliopistoa tai yliopistokeskusta? Millainen on Kymenlaakson maakuntakuva ja mitä Kymenlaakson liitto aikoo tehdä tämän eteen?

Ennen kuin lähetämme Kilpeläisen kiertämään Kymenlaakson lähettiläänä, on kahden keskuskaupungin valtuutettujen syytä istua yhden pöydän ääreen. Toivottavasti kaupunginjohtajat Toikka ja Sirviö laittavat yhteiskokouksen tulille. ”Mun täytyy kävellä näin, jotain herää sisälläin ja juna kulkee.” Meidän toiveena on, että entistä useammin se juna kulkisi Kymenlaaksoon.

Kaupunginvaltuutetut

Jenny Hasu (kesk.), Kaisa Spies (vihr.), Sanna Tähtinen (sd.), Miia Witting (kok.), Liisa Varjola (kesk.), Henna Hovi (sd.), Jenni Aikio (vihr.)

(Julkaistu: Kouvolan Sanomat 12.11.2021)

Kommentit

Jätä kommentti