P niin kuin paikkajako

P niin kuin paikkajako.

Äänestäjät valitsivat Kymenlaakson aluevaltuustoon 59 valtuutettua. Siihen, miten sitten jaetaan esim. hallitus- ja lautakuntapaikat, äänestäjillä ei sen suuremmin valtaa ole. Toki voisi olettaa, että ehdokkaan saaman äänimäärän perusteella äänestäjien tahto tulee myös paikkajaossa mahdollisimman hyvin huomioiduksi, mutta aina ei valitettavasti näin käy.

Puolueiden neuvottelijoilla on suuri vastuu siitä, miten hyvin äänestäjien ääni saadaan kuuluviin. Neuvottelijat neuvottelevat mm. puolueiden paikkamäärät ja mies- ja naispaikat eri toimielimiin. Jos on neuvottelijoilla suuri vastuu, niin on heillä myös valtaa. Mitä sitä kieltämään. Se, että sinulla on suuri määrä ääniä, ei vielä takaa mitään. Äänimäärän ja sukupuolen lisäksi nimittäin mietitään myös alueellista tasa-arvoa. Jos äänestäjä on antanut suurimmat äänet vaikkapa Anjalan-Inkeroisten työväenyhdistyksen ehdokkaille, niin tämä on paikkajaossa kyseisen yhdistyksen valtuutettujen kannalta huono juttu. Ainakin jos he tavoittelevat paikkoja samasta toimielimestä. En tiedä, onko tämä sitä demokratiaa vai jotain muuta… Mitä sinä olet mieltä?

Miten paikkajaosta olisi mahdollista saada oikeudenmukaisempi? Siinäpä kysymys. Ehkä ajatukseni on liian radikaali, mutta näkisin, että Kouvolassa ei tarvita yhdeksää työväenyhdistystä. Tiedän, että osa tämän tekstin lukijoista pöyristyy moista ehdotusta. Olen kuitenkin sitä mieltä, että yksi työväenyhdistys riittäisi. Sen kautta pääsisimme aimo harppauksen lähemmäs demokratian todellista kunnioittamista.

Kommentit

Jätä kommentti