Lämmitetäänkö vai eikö lämmitetä?

Kouvolan liikunta- ja kulttuurilautakunta kokoontui edellisen kerran keskiviikkona 18.1, silloin esityslistalla oli mm. Lehtomäen kentän lämmitys. Sivistysjohtajan ehdotus tähän liittyen oli: Liikunta- ja kulttuurilautakunta päättää, että Lehtomäen lämmitettävää tekonurmea ei lämmitetä talvikaudella 2023.
(Lämmittämättä jättämisestä oli arvioitu saatavan 45 000 euron energiasäästö. Näitä energiansäästöjähän on haettu jo viime vuoden loppupuolelta lähtien, sillä kaupunginhallitus päätti 10.10.2022 kokouksessaan energiasäästötavoitteeksi yhteensä 3 miljoona euroa lämmityskauden aikana, mikä vastaa energian kokonaiskulutuksen leikkausta noin 20 prosenttia.)


Liikunta- ja kulttuurilautakunta päätti kokouksessaan tiukkojen äänestysten jälkeen, että Lehtomäen kentän lämmitys aloitetaan 1.2.2023. Nyt päätös saatetaan kuitenkin perua. Kaupunginjohtaja on nimittäin esittämässä huomenna kokoontuvalle kaupunginhallitukselle, että se käyttäisi otto-oikeutta ja peruisi lautakuntapäätöksen. Siihen heillä tietenkin on täysi oikeus.


Olen hieman yllättynyt. Fakta toki on se, että lautakunta ei ole pystynyt tekemään niin järeitä (ja liikunnan toimialan kannalta järjettömiä) energiasäästötoimenpiteitä, mitä kaupunginhallitus odotti asettaessaan säästötavoitteensa. Nyt kyseessä on kuitenkin omasta mielestäni koko kaupungin mittakaavassa suhteellisen pieni päätös, johon sitten otto-oikeutta käytettäneen. Kuulostaa vähän hämmentävältä.


Tämän vuoden alussa on nimetty talouden kehittämis- ja sopeuttamistyöryhmä, jonka tehtävänä on valmistella vähintään 3 miljoonan euron pysyvät säästötavoitteet vuodesta 2024 alkaen. En voi olla ajattelematta, etteikö otto-oikeuden väläyttely tässä vaiheessa olisi suora signaali liikunta- ja kulttuurilautakunnalle tulevaa ajatellen. On selvää, että talouden sopeuttamistoimenpiteet tulevat iskemään myös (ellei jopa erityisesti) liikuntaan ja kulttuuriin. Liikunta- ja kulttuurilautakunnan odotetaan varmasti olevan jatkossa ”kuuliaisempi” ja ottavan taloudelliset realiteetit paremmin huomioon, vaikkakin se tapahtuisi kuntalaisten hyvinvoinnin kustannuksella. Tämä mielestäni onkin se suurin ongelma: meidän pitää säästää suuria summia, mutta samalla meidän tulee tarjota kuntalaisille mahdollisimman hyvät olosuhteet eri lajien harrastamiseen ympäri Kouvolaa ja yrittää huolehtia siitä, että Kouvolasta voidaan edelleen puhua urheilukaupunkina. Siinä sitä on haastetta kerrakseen.


Liikunta- ja kulttuurilautakunnassa on matkan varrella käyty paljon keskustelua eri asioista ja erilaisia mielipiteitä tuotu esiin. Lehtomäen kentän lämmityksestä oli myös eriäviä näkemyksiä eikä kentän lämmityksen aloittaminen helmikuussa ollut yksimielinen päätös. Mutta se oli demokraattinen päätös. Minä en lautakunnan puheenjohtajana käy sitä lyttäämään, vaikka en enemmistön kanssa ollutkaan samoilla linjoilla. Koen, että demokratiaa on kunnioitettava.

Kommentit

Jätä kommentti