Kouvolan kaupunginvaltuusto kokousti eilen ensimmäisen kerran kesätauon jälkeen. Esityslista oli pitkä, vaikka julkisuudessa vellovan keskustelun perusteella olisi voinut luulla, että listalla on vain yksi asia: kiinteistöjen myynti Hemsö Suomi oy:lle. Kiinteistökauppa toki puhututti valtuustossakin pisimpään, vaikka ainakin itsestäni alkoi melko pian ryhmäpuheenvuorojen jälkeen tuntumaan, ettei monikaan valtuutettu tuonut puheenvuoroissaan hirveästi uusia näkökulmia esille. Siitä pisteet kuitenkin valtuustolle, että keskustelu pysyi yllättävänkin asiallisena. Itselläni kyllä särähtää joka kerta korvaan, kun puheenvuoroissa tuodaan omaa erinomaisuutta esille kyseenalaistamalla toisten ymmärrystä, mutta sellaista on politiikka.
Niistä kiinteistökaupoista muuten äänestettiin, ja myynti hyväksyttiin äänin 32-27. Itse äänestin kiinteistökauppojen puolesta, koska ei ollut parempaakaan vaihtoehtoa. Minusta hyvä vaihtoehto ei ole kunnallisveron roima korottaminen vuonna 2024 eikä myöskään hallitsematon lainanotto. Ja sen tiedän jo etukäteen, että palveluverkkoa ei kukaan lähde lopulta karsimaan kovinkaan reilusti, vaikka puheet ehkä ovatkin jotain muuta. Tämän osoitti taannoinen vääntö uuden uimahallin rakentamiseen liittyen. Ja ei, en ole myymässä Kouvolaa. Kyse oli hyvin pienestä osasta Kouvolan kiinteistöjä.
Eilisessä kokouksessa hyväksyttiin myös Kouvolan kaupunkistrategia vuosille 2023-2030, Kouvola on Kaakkois-Suomen keskus, aktiivisten kaupunki keskel kaikkee. Strategia ohjaa kaikkea toimintaamme. Tai ainakin sen pitäisi ohjata. Strategia jää kuitenkin liian usein etäiseksi sanahelinäksi ja pöytälaatikkoon pölyttymään. Toivottavasti ei tällä kertaa. Itse käytin strategiaan liittyen puheenvuoron, jossa toin esille, että Kouvolassa on päätetty sekä kulttuuriohjelman että liikuntaohjelman laatimisesta ja liikunta- ja kulttuurilautakunnassa olemme näihin molempiin valinneet jo ohjausryhmät. Niin kulttuuri- kuin liikuntaohjelman laatimisessa tulee ottaa huomioon Kouvolan kaupunkistrategia ja linjata tulevaisuutta strategian pohjalta. Nämä ohjelmat tulevat tukemaan uuden kaupunkistrategian tavoitteiden toteutumista ja tuovat omalta osaltaan kaivattua konkretiaa strategiaamme liittyen.
Tähän loppuun vielä lyhyt kommentti valtuustoaloitteestani, jonka tein aiemmin selkokielen käytöstä Kouvolan viestinnässä. Syynä aloitteen tekemiselle oli se, että kannan huolta demokratian toteutumisesta, kuntalaisten osallisuudesta ja palveluiden saavutettavuudesta. Selkokielestä hyötyisivät monet ryhmät, mm. ikäihmiset, kehitysvammaiset ja suomen kieltä opiskelevat maahanmuuttajat. Eilisessä kokouksessa saimme vastauksen aloitteeseeni. Vastauksesta ilmenee, että selkokielen käyttöön ottaminen ei ole mahdollista nykyisin resurssein ja taloudellisin realiteetein. Minusta on kuitenkin hyvä, että kieleltään selkeä, ajantasainen ja saavutettava viestintä on Kouvolan kaupunkiviestinnässä tärkeä tavoite. Se ei ole sama asia kuin selkokielen käyttöön ottaminen, mutta se on askel oikeaan suuntaan.
Kommentit