Energiasäästöt

Kouvolan kaupungin energiasäästötavoitteet ja keinot niiden saavuttamiseksi ovat puhuttaneet kovasti viime aikoina. Liikunta- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtajana olen saanut aivan valtavasti yhteydenottoja kuntalaisilta, mikä on täysin ymmärrettävää. Säästämisen tarpeen tuntuvat kaikki ymmärtävän, mutta jokaisen minuun yhteyttä ottaneen mielestä uimahallien ja jäähallin sulkupäätökset ovat liian kovia keinoja. Ja mitä sitä kieltämään, kovia ne ovatkin.

Kaupunginhallitus päätti 10.10.2022 kokouksessaan energiasäästötavoitteeksi yhteensä 3 miljoonaa euroa lämmityskauden aikana, joka vastaa energian kokonaiskulutuksen leikkausta noin 20 prosentilla. Tämän päätöksen jälkeen oli selvää, että millään pehmeillä keinoilla ei noihin tavoitteisiin tulla pääsemään. Oman lisämausteensa tähän tuo se, että liikunta- ja kulttuurilautakunnan tammikuun kokouksessa päätimme sivistysjohtajan esityksen mukaisesti lisätä viranhaltijoiden valtaa palveluiden aukioloihin liittyen. Koimme tämän olevan tarkoituksenmukaista, sillä korona-aikana meillä oli oltava valmius nopeisiinkin ratkaisuihin. Tämä tehtiin siis asioiden sujuvoittamiseksi. Kukaan meistä ei osannut aavistaa, missä tilanteessa olemme vajaan vuoden kuluttua. Näin jälkikäteen on helppo sanoa, että delegoinnin kanssa olisi pitänyt olla tarkempi.

Nyt tilanne on siis se, että liikuntapaikkapäällikkö on tehnyt päätöksensä energiasäästöistä. Päätökset sisältävät mm. uimahallien (Inkeroinen, Valkeala, Urheilupuisto) ja jäähallin (Inkeroinen) sulkuja. Ne ovat rankkoja ratkaisuja koko Suomen mittakaavassa. Liikunta- ja kulttuurilautakunnan tehtäväksi onkin jäänyt miettiä, ovatko ne hyväksyttävissä energiasäästöjen (ja eurojen) nimissä. En voi tässä puhua muiden lautakunnan jäsenten puolesta, mutta omalta osaltani sanon sen, että tuollaisenaan en ole noita päätöksiä valmis hyväksymään. On selvää, että säästöpäätöksiä me emme pakoon pääse. Luottamushenkilöillä on kuitenkin mielestäni näin suuren mittaluokan asioiden ollessa kyseessä suoranainen velvollisuus ottaa asia lautakuntakäsittelyyn ja miettiä erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja. Tässä voin todeta, että mikäli minulla ennen torstain kokousta ei ole täyttä varmuutta siitä, että lautakunnan enemmistö on otto-oikeuden kannalla, niin siinä tapauksessa lautakunnan puheenjohtajana tulen otto-oikeutta käyttämään.

Liikunta- ja kulttuurilautakunta siis kokoontuu ylimääräiseen kokoukseen torstaina klo 16. Sen jälkeen olemme viisaampia säästökeinojen suhteen. Toki ei tämä välttämättä senkään jälkeen selvää ole, kaupunginhallituksella kun on puolestaan otto-oikeus lautakunnan päätöksiin. Eli pahimmassa tapauksessa soppa sakenee entisestään.

Kommentit

Jätä kommentti